Blog
Székelykáposzta, avagy székelygulyás
A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar és a közép-európai konyha egyik sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri. Az étel receptje a...
Cézár-saláta
A Cézár-saláta az éttermek kínálatának elmaradhatatlan fogása, amiben valójában semmi keresnivalója főtt tojásnak, kígyóuborkának, paradicsomnak, kukoricának vagy sült szalonnának, és még...
A frankfurti leves hamis legendája
Sokkal inkább az tűnik valósnak, hogy a frankfurti leves – akárcsak a székelykáposzta – pesti találmány. A frankfurti leves épp olyan, mint a milánói makaróni: hazai kreációt álcáz külföldi...
Brassói aprópecsenye
Az óbudai Weiss kocsma tulajdonosának felesége találta ki a brassóit egy más változat szerint mint egytálételt, Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. Ez majoránnás, hagymás sertéshús,...
Mi is az a panko morzsa?
Miben különbözik a hagyományos zsemlemorzsától? A panko morzsa a keleti gasztronómiából származik. A kínai és a japán konyha juttatta el hozzánk. A panko titka nem az alapanyagában rejtőzik, hanem a...
„Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”
A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti. - A kocsonya készítésének...
TÖLTÖTT KÁPOSZTA
A töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma vagy Erdélyben takart a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Története: A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt. "A...
A halászlé
Nagyjából minden régiónak, és persze családnak megvan a saját halászlé receptje, amire esküszik. Annak ellenére, hogy a magyarok egyik nagy kedvence a halászlé, arányában kevesen tudják, hogy miért...